Ustensilele de descurcare și coafare ne sunt extrem de utile și sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri. Există piepteni descoperiți în toate civilizațiile arhaice, fie că erau făcuți din piatră sau lemn, aceștia reprezentau un instrument valoros cu ajutorul căruia părul putea fi descurcat și coafat. Așadar, ce facem cu aceste ajutoare indispensabile? Dacă vrei să aflii cum îți alegi corect peria și ce tip de pieptene se potrivește părului tău și dorințelor tale, găsești un articol mai vechi despre asta.
Chiar dacă nu pare, ustensilele de coafat și descurcat, mai exact periile și pieptenii se murdăresc. Indiferent de starea părului nostru atunci când le folosim, există reziduuri de produs, praf și alte particule din aerul poluat care se strând la baza periilor.
Cum curățăm corect aceste perii și o întrebare și mai importantă este: le putem distruge dacă nu o facem corect? Răspunsul este DA! Multe perii moderne sunt confecționate din materiale mult mai delicate, care să fie mai blânde cu părul și să faciliteze descurcarea fără a rupe firele de păr. Există o varietate de tipuri și forme, inclusiv periile rotunde de coafat, toate venind cu materiale și mix-uri de peri de bună calitate.
Periile trebuie igienizate la fel de des ca orice altă ustensilă folosită pe corpul nostru. Gândește-te cum ar fi dacă ai lăsa o lună pensulele de machiaj nespălate, sau beauty blenderul. Horror! Cam așa stau lucrurile și când vine vorba despre păr. Igiena este extrem de importantă, dar cum facem asta? Deși există săpunuri speciale pentru așa ceva, recomandăm cu mare încredere chiar șamponul pe care îl folosești pentru a-ți spăla scalpul. Cu atât mai mult cu cât peria ta poate este un mix de păr de animal (ex. mistreț) și alt material. Se aplică o cantitate mică pe perie și se spală delicat, folosind o perie de mână, cu perii moi. Atenție! Nu face asta înainte de a scoate firele de păr din perii. Există niște instrumente mici, metalice, care te ajută să scoți toate firele adunate la baza periei și abia după ce ai efectuat eliminarea lor, o poți curăța.
Te rugăm să nu folosești detergent de rufe sau săpunuri dure pe perii și nici să nu freci agresiv, deoarece o poți deteriora iremediabil. Chiar dacă periile sunt de bună calitate, o presiune și o frecare excesivă poate scoate din bază perii mai sensibili și poți astfel să o rărești.
În cazul periilor rotunde, se procedează la fel. Învelișul lor ceramic nu are nevoie de detergenți duri și nici de ustensile care le pot zgâria sau deteriora. Alege să te porți cu ele exact așa cum o faci cu părul tău.
În ceea ce privește uscarea acestora, asigură-te că nu ai lăsat apă în baza periei. Poți apăsa ușor, pe ea, prima dată pentru a se scurge, după care presând un prosop deasupra ei, delicat. Las-o să se usuce la aer, dacă poți, cu perii în jos, pe un prosop sau un material textil, natural.
Există și varianta uscării cu uscătorul, însă depinde de tipul de perie și de perii acesteia. Periile rotunde pot fi uscate fără probleme, însă cele cu mix de peri de mistreț sunt mai delicate și posibil ca o temperatură prea ridicată să le sensibilizeze.